Japanen N – maktspelet

Ibland kan jag sitta och tänka tillbaka på händelsen som utspelades under mitten/slutet av 90-talet – har det verkligen inträffat ? berättelsen låter som den är tagen från en film. Jag kan verkligen intyga om att händelsen är verklig och det var inte trevligt att vara med om den men nu var jag det, så här kommer händelsen…..

Jag jobbade som produktchef hos Canon med ansvaret för foto/video och mitt marknadsansvar var den svenska marknaden.

1996 lanserades APS systemet (Advanced Photo System) det är ett filmformat som togs fram av Kodak, Agfa, Canon, Fuji, Nikon m.fl. Det var främst tänkt för enklare amatörkameror.

Canon fick ett rejält försprång när man lanserade den mycket exklusiva APS-kameran Ixus. Den var gjord av stål och mycket exklusiv i sitt utförande. Konkurrenternas kameror var ofta större och klumpigare. Vi hade leveransproblem eftersom vi sålde alla Ixus vi fick in i lager. Stål Ixus:en var helt enkelt en hit!

Japanerna insåg snabbt att Ixus var en succe och ville bredda sortimentet och tog fram en mycket enklare och billigare kamera som inte alls hade samma kvalitet och design för att täcka det lägre prissegmentet.

Jag och de övriga produktcheferna runt om i Europa fick frågan från huvudkontoret i Amsterdam om hur många Ixus ”fixed-focus” vi ville ha. Jag hade inte en aning om vilka volymer de övriga ville ha men som vanligt frågade jag säljchefen och säljarna vad de tyckte om låg segment kameran Ixus fixed focus ?

De svarade att den skulle förstöra för den riktiga Ixus:en dvs stålkameran och ville inte att vi skulle sälja den. I mina ögon var det som att sätta ett Ferrari märke på en folkvagn och med stödet från säljkåren skrev jag noll kameror och skickade meddelandet till Amsterdam.

Efter några dagar blev jag uppringd av produktchefen för Europa, Mr N. Han undrade varför jag inte ville sälja Ixus fixed focus och jag berättade att kameran skulle förstöra för stål Ixus:en eftersom den inte alls hade samma kvalitet och image. N var rätt envis om att jag skulle ta ett antal men jag sa ”tyvärr passar den inte in i Sverige”.

På den tiden jobbade jag kopiöst mycket och hade inte mycket ledighet, dock skulle jag och två vänner, några dagar efter telefonsamtalet resa till Venezuela på semester i två veckor. Dagen innan jag reste, fick jag ett mail från N som hade bokat ett möte med mig i Amsterdam, dagen efter hemkomsten från Venezuela.

Jag kom hem efter resan, som hade innehållit det mesta och jag var rätt trött men packade om och flög ned till Amsterdam.

När jag kommer fram till huvudkontoret blir jag hänvisat till det stora konferensrummet, vilket är gigantiskt stort. När jag kliver in ser jag att vid ena sidan sitter min chef W och säljchefen K (båda från Sverige). Längre bort sitter japanen Mr No (som är chef över japanen N) och bredvid honom sitter japanen MoX (som var chef över No). Längst bort sitter folk från Europareklambyrån. Till höger om mig vid podiet står Mr N och välkomnar mig.

Jag går in och sätter mig bredvid W och K och undrar vad som är på gång ? de vet inte, säger dom.

Mr N börjar prata och välkomnar oss alla och drar lanseringshistorien om stål Ixus:en och vidare om kameran som jag tackade nej till dvs Ixus fixed focus. Helt plötsligt vänder han sig mot mig och säger ”Mr Eriksson why dont you take in Ixus fixed focus to the Swedish market?”…….. oh no, tänker jag….. mötet handlar alltså om att jag har nekat att ta in fixed fokus kameran…….

Jag förklarar bakgrunden till beslutet dvs att den inte passar in och den skulle förstöra imagen för namnet Ixus.

Hmmmm….. svarar Mr N och därefter tittar han på alla i konferensrummet.

Mr N vänder sig igen mot mig och frågar ”Mr Eriksson for the second time, why dont you take in Ixus fixed focus to the Swedish market?” Jag tanker….. förstod han inte ? eller vad är det frågan om ? så jag förklarar igen anledningen till varför jag tackade nej.

Mr N säger lite högre ”Hmmmmmmm…….” och spänner blicken i var och en i rummet…… det börjar snurra i min skalle och jag  undrar vad som nu ska komma, när jag hör Mr N en tredje gång säga med en högre röst….. ”Mr Eriksson, for the third time, I say…. Why dont you take in the Ixus fixed focus to the Swedish market?”

Jag tror inte det är sant….. jag tittar på säljchefen som inte säger ett knyst….jag känner mig vimmelkantig och samtidigt hör jag mig säga ”Mr N, frankly, it’s a shit camera…”

Mr N, formligen vrålar ”ahhhhhhhh…….” och jag hör japanen MoX säga till mig chef ”Mr W, you have to understand, we are trying to help you”….. W svarar “I trust Mr Eriksson in this decision”…. Jorden gungar, tanker jag och känner mig illa till mods…… det blir en hel del diskussioner men jag står fast vid mitt tagna beslut och folk börjar droppa av.

Jag går mot utgången och ser Mr N som står vid dörren och lägger i några papper i sin väska. När jag ska passera honom, hör jag honom viska på sin knaggliga Engelska ”Mr Eriksson, I will help you in anyway…” Vad menar människan ? är han inte klok? Jag går ut till taxin, som ska ta mig och min chef till Schipol… väl inne i taxin får jag en spykänsla men klarar av att hålla emot.

Varför sågade Mr N mig totalt, för att sedan viska att han ska hjälpa mig ??? Vi flyger hem till Sverige och jag förstår ingenting……. Jag sover hela resan hem.

Några dagar efteråt, då jag sitter på kontoret, får jag höra att jag var den enda av säljbolagen i Europa som hade nekat Ixus fixed focus…… då inser jag tillslut vad japanerna försökte göra……

Troligen hade Mr N sagt till sin chef Mr No, att Mr Eriksson vill inte ta in några Ixus fixed focus kameror. Mr No hade då sagt samma sak till Mr MoX. Mr MoX hade antagligen gått på Mr N och sagt att han var en dålig Japan som inte kunde hantera mig…. De hade troligen arrangerat mötet för att få mig att ändra mitt beslut och därmed hade Mr N tappat ansiktet mot sina chefer….. nu när jag höll fast vid beslutet så förlorade MrN:s chefer ansiktet och därför viskade Mr N till mig när jag gick ” Mr Eriksson, I will help you in anyway…”

Ingen hördes sedan om det inträffade, förutom att övriga länder fick problem med sina Ixus fixed focus och många togs tillbaka och produkten försvann……. Däremot stål Ixusen gick som en raket och var en kanon kamera!